preskoči na sadržaj

Osnovna škola Jurja Dobrile Rovinj

 

Pipi Duga Čarapa nastavlja svoje putovanje nastavak je projekta Pipi Duga Čarapa otkriva Hrvatsku koji je prošle godine realiziran također putem eTwinninga. Projekt je to kojeg je osmislila učiteljica Martina Mihalić koja u švedskom Helsingborgu poučava učenike hrvatske nacionalne manjine. Ideja projekta je da lutka Pipi, lik poznate švedske spisateljice Astrid Lindgren, putuje po školama u Hrvatskoj i upoznaje različite krajeve zapisujući svoje dogodovštine u svoj dnevnik. Na taj način učenici u Švedskoj imaju priliku učiti o svojoj zemlji na zabavan i kreativan način, a učenici škole domaćina na različite načine poučavaju Pipi o tradiciji i kulturi svoga kraja i to putem eTwinninga. Na TwinSpace-u projekta moguće je pratiti Pipino putovanje i učiti o hrvatskim gradovima na temelju dogodovština i posjeta koje joj učenici domaćini priređuju.

Pipi je u prosincu tjedna boravila u Rovinju i provela nezaboravan tjedan prepun aktivnosti u matičnoj i područnim školama Bale i Rovinjsko Selo. Učenici su joj se jako razveselili, pa su je rado prošetali gradom pokazujući joj znamenitosti Rovinja ispričavši  joj ponešto o kulturi, tradiciji i povijesti našeg grada. Pipi je upoznala rovinjske ribare, naučila kako su se spravljala tradicionalna rovinjska jela i što se običavalo spravljati za Božić, sudjelovala je na božićnim radionicama u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta te iskoristila priliku da ode na klizanje s našim učenicima. U Balama je posjetila MMC Ulika i saznala kako se proizvodi maslinovo ulje te kako su u podmorju Bala pronađeni ostaci dinosaura, dok se u Rovinjskom Selu naučila je što su to istarski kažuni, čemu su služili I zašto su Seljanima toliko važne maškare.

A kako je naša gošća ipak došla posjetiti školu, rado se pridružila učenicima na nastavi, te je učila vrste riječi na hrvatskom jeziku, utvrdila koje su povijesne znamenitosti primorskih krajeva, čitala je lektiru…“Nije učenicima lako,” zaključila je Pipi i nakon Rovinja otišla na put za Garešnicu. Tamo će s učenicima učiti o posebitostima Bjelovarsko-bilogorske županije, sve zapisati u svoj dnevnik koji se u svibnju vraća u Helsingborg te će poslužiti tamošnjim učenicima za bolje upoznavanje i učenje o Hrvatskoj. Zasigurno će im svidjeti i crtice iz Pipinog dnevnika zapisane za vrijeme njezina posjeta Rovinju.

Obzirom da je naša škola još prošle godine sudjelovala u zajedničkom projektu Country from the box s kolegicom iz Švedske, ove školske godine Škola je Ministarstvu znanosti i obrazovanja prijavila projekt Istarska tradicija na švedkom stolu koji je zadovoljio uvjete Natječaja te će u svibnju sljedeće godine osmero učenika naše škole imati priliku osobno posjetiti učenike hrvatske nacionalne manjine u Helsingborg i iz prve ruke predstaviti im tradiciju naše Istre. Boravkom u hrvatskim obiteljima naši će učenici imai priliku iz prve ruke upoznati način života malih Hrvata u Švedskoj te će im zasigurno to biti iskustvo koje će zauvijek pamtiti. Nesumnjivo – Škola za život na Dobrilin način! Članak objavljen na portalu skole.hr možete pročitati na poveznici.

Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
 
Kalendar
« Listopad 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

 
Anketa
Smatrate li korisnim što je naša škola uključena u nekoliko europskih projekata? 
Korisni linkovi
 
Arhiva dokumenata
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: 400
 
 > eTwinning  > Pipi Duga čarapa nastavlja svoje putovanje
CMS za škole logo
Osnovna škola Jurja Dobrile Rovinj / Stanka Pauletića 8, HR-52210 Rovinj / os-jdobrile-rovinj.skole.hr / ured@os-jdobrile-rovinj.skole.hr
preskoči na navigaciju