preskoči na sadržaj

Osnovna škola Jurja Dobrile Rovinj

 

Projekt Upoznajmo Hrvatsku! provodio se školske 2018./2019. godine pod koordinacijom učiteljice razredne nastave Dolores Beloč Ćorković. Njegov je cilj bio obilježavanje Europske godine kulturne baštine te učenje o našoj zemlji na kreativan i djeci zanimljiv način. Po uzoru na eTwinning projekt Country from the box kojeg je naša škola koordinirala s ciljem usvajanja znanja o kulturi i tradiciji europskih zemalja, ovaj projekt imao je za cilj podučiti učenike diljem Hrvatske različitostima i osobitostima hrvatskih županija te proširiti učenikovih znanja o različitim krajevima naše domovine. Ideja je zamišljena na način da svaka škola partner (jedna iz svake županije) pripremii pošalje vlastitu kutiju svakoj uključenoj partnerskoj školi kako bi na kreativan način učili o onome što je i plan nastave prirode i društva četvrtog razreda. Kutija se slala poštanskim putem, a svaka od njih morala je sadržavati informacije i materijale o pojedinoj županiji kroz sedam dogovorenih područja: razglednica županijskog središta i mjesta u kojoj se škola nalazi, riječi na narječju pojedineog kraja, prirodne ljepote i kulturnu baštinu svake regije,  tradicionalnu hranu, glazbu i ples. Sve su se aktivnosti dijelile putem TwinSpace stranice projekta te je odabran i njegov logo.

Učenici četvrtih razreda cijelo su prvo polugodište istraživali posebitosti svoga kraja te su provedene mnoge aktivnosti: osmišljavali su istarski memory, pisali glagoljicom, pekli cukerančiće, mijesili pljukance, kušali fuže s tartufima i pazinske cukerabčiće, legendu o tome kako se gradila pulska Arena preveli na istarski dijalekt kao i Šumu striborovu Ivane Brlić Mažuranić.

Kroz sve te aktivnosti naučili su mnogo o kraju u kojem žive, a najsretniji su bili kad se im u školu počele pristizati kutije iz ostalih hrvatskih županija: Vukovarsko-srijemske, Krapinsko-zagorske, Zagrebačke, Primorsko-goranske, Zadarske, Međimurske, Osječko-baranjske, Bjelovarsko-bilogorske, Virovitičko-podravske, Splitsko-dalmatinske, Karlovačke županije i Grada Zagreba.

Istraživanjem kutije saznali su tako da je morčić simbol Rijeke, da je mandolat tradicionalna dalmatinska slastica, da se zagrebačka kremšnita od ostalih razlikuje po čokoladnoj glazuri, da se prozor još zove obluk, pendžer, barkun, fineštrin, da se Bjelovar naziva „Grad sira“, da je Kopački rit najstariji park prirode u Hrvatskoj i još mnogo toga. Bio je to izvrstan način da učenici uče o svojoj zemlji na kreativan način obogaćujući time Nastavni plan i program.

Sva znanja stečena za vrijeme realizacije ovih projekata prezentirana su na roditeljskom sastanku i Vijeću roditelja, objavljen je članak u Školskim novinama, a vrhunac prezentacije održao se na proslavi Dana škole kojeg smo povezali uz Dan eTwinninga koji je ujedno bio prilika da učenici pokažu svojim gostima trud koji su uložili u realizaciju ove manifestacije u kojoj su uživali svi – učenici, učitelji i njihovi roditelji. Projekt je od Nacionalne agencije dobio oznaku nacionalne kvalitete.

 

Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
 
Kalendar
« Listopad 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

 
Anketa
Smatrate li korisnim što je naša škola uključena u nekoliko europskih projekata? 
Korisni linkovi
 
Arhiva dokumenata
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: 400
 
 > eTwinning  > Upoznajmo Hrvatsku
CMS za škole logo
Osnovna škola Jurja Dobrile Rovinj / Stanka Pauletića 8, HR-52210 Rovinj / os-jdobrile-rovinj.skole.hr / ured@os-jdobrile-rovinj.skole.hr
preskoči na navigaciju