preskoči na sadržaj

Osnovna škola Jurja Dobrile Rovinj

 

Godina 2018. proglašena je Europskom godinom kulturne baštine te smo s učenicima naše škole odlučili pokrenuti eTwinning projekt kojim ćemo svojim vršnjacima iz ostalih europskih škola predstaviti našu zemlju, ali i naučiti mnogo o ostalim zemljama EU. Tako je nastao projekt Country from the box koji se provodio unutar školskog Erasmus+ projekta DARE and SHARE!

Ideja projekta bila je pronaći po jednu školu u svakoj od 28 zemalja EU te s njima poštanskim putem razmijeniti kulturološke kutije kojima će jedni drugima predstaviti svoju zemlju kroz osam kategorija  na način da u kutiju postavimo po jedan predmet ili više njih kojima će se predstaviti nacionalne simbole (zastavu, himnu, razglednicu glavnog grada), uobičajene riječi na materinjem jeziku prirodne i kulturne ljepote, tradicionalnu igru, gastronomiju, zavičajnu legendu, najbolje sportaše, izume i izumitelje, tradicionalnu glazbu i ples. Pozvane su zainteresirane škole i u čas se okupilo 16 zainteresiranih koji su se pridružili projektu kojeg je koordinirala učiteljica prirode i biologije Iva Dujmović. Cijelo prvo polugodište trajale su pripreme i dogovori oko odabira materijala za kutiju…učenici su istraživali hrvatske ljepote, kulturnu baštinu, jelovnike iz različitih hrvatskih regija, tradicionalne plesove, učili o hrvatskim izumiteljima, sportašima, znanstvenicima. Putem TwinSpace projekta odabran je i njegov logo.

Na kraju istraživačkog rada odlučili su svojim vršnjacima Hrvatsku predstaviti ne samo kao domovinu srebrnih nogometaša, već su se u kutiji, pored brošure o hrvatskim sportašima i nogometne lopte s potpisima hrvatskih nogometaša našli i hrvatski izumi poput kravate, Mikado čokolade kao prve čokolade s rižom na svijetu, padobran Fausta Vrančića, memory kartice s prirodnim i kulturnim ljepotama Hrvatske, magnet sa slovom glagoljice, tradicionalni hrvatski primorski i kontinentalni jelovnik, istarski fuži i pazinski cukerančići, legenda o tome kako se sagradila pulska Arena, pljočke kao tradicionalna igra, slikovnica o Hrvatskoj i Šegrt Hlapić, domaća valuta - kune i još mnogo toga. Pripremanje i pakiranje kutija bila je prilika za učenike da obnove znanje o svojoj zemlji, a uzbuđenje je raslo kada su u školu počele pristizati kutije iz partnerskih škola.

Učenici su se kroz ovaj projekt imali prilike upoznati sa sadržajem pristiglih kutija i došli do novih saznanja o Njemačkoj, Austriji, Portugalu, Rumunjskoj, Italiji, Švedskoj, Grčkoj, Finskoj, Litvi, Estoniji, Francuskoj, Cipru, Sloveniji, Španjolskoj, Danskoj i Poljskoj.

Kako ne bi sve to ostalo nezabilježeno, odlučili smo u Europskom tjednu obilježiti i Dan Europe i eTwinning dan te smo ga zami lili kao šetnju kroz zemlje Europske unije. Svaki je razred predmetne nastave spojio s jednim razrednom razredne nastave i krenulo se u osmišljavanje i priprema prezentacije određene zemlje. Na svakom je štandu bila predstavljena jedna država na temelju materijala koje su dobili u kutiji, ali i na temelju istraživanja o određenoj zemlji koju su učenici samostalno odrađivali kroz satove povijesti, geografije, stranih jezika i satova razrednika.

Na talijanskom štandu dočekali su ih šareni proizvodi koje svi dobro poznajemo – popularni slatkiši, maketa Kosog tornja iz Pise, plesala se pizzica, Pinokio ih je upoznao s prirodnim i kulturnim ljepotama i jela se pizza. Francuska se predstavila kroz gastronomiju – čuvene madeleine, francuske sireve i vina, plesao se can-can i upoznavala zemlja kroz etape čuvenog Tour de Francea. Španjolci su zabavili flamencom i naučili prisutne, između ostalog, da je dizajn za lizaljke Chupa Chups osmislio Picasso.

Na austrijskom štandu plesao se bečki valcer, naučili su ponešto o Sacher torti, Klimtu i Mozartu. O Rumunjskoj su saznali kroz priče koje im je pričao glasoviti Drakula, na grčkom štandu kušali su grčku salatu, testirali umjerenost kroz Pitagorinu čašu, učili korake sirtakija, s Pipi su istraživali Švedsku, istražili Afroditin otok – Cipar, Dansku prikazali kroz Anderesenove bajke, čuvene legiće i Risalamande – tradicionalni danski božićni puding, saznali točnu adresu Djeda Božićnjaka u Finskoj i naučili nešto o finskim saunama kao mjestu susreta i sastavnog dijela svakodnevnog života Finaca, Poljskoj – rodnoj zemlji Nikole Kopernika, Portugalu čiji je Cabo da Roca najzapadnija točka Europe, Estoncima kojima je jedinima na svijetu osiguran besplatni brzi internet i koji su izumili Skype, Nijemcima koji su izumili gumene Haribo bombone i još mnogo toga čime su znanje o susjednim zemljama produbili i na kreativan način istraživanjem otkrili. Svi prisutni mogli su također svoje znanje o pojedinim državama provjeriti u kvizu za vrijeme trajanja manifestacije i osvojiti slatke nagrade.

Sve aktivnosti redovito su objavljivane na TwinsSpace-u projekta, a diseminacija projekta realizirana je na svim razinama - od lokalne pa do nacionalne. Objavljen je članak o proslavi Dana škole koji se održao na dan Etwinninga i Dan Europe, nacionalna televizija isti je događaj objavila u središnjem Dnevniku (prilog započinje una 28. minuti), a regionalna televizija TV Nova cijelu je manifestaciju snimala te o svemu napravila dvadesetominutni prilog. Projekt je na kraju nagrađen i Europskom oznakom kvalitete.

 

Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
 
Kalendar
« Listopad 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

 
Anketa
Smatrate li korisnim što je naša škola uključena u nekoliko europskih projekata? 
Korisni linkovi
 
Arhiva dokumenata
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: 400
 
 > eTwinning  > Školski eTwinning projekti
CMS za škole logo
Osnovna škola Jurja Dobrile Rovinj / Stanka Pauletića 8, HR-52210 Rovinj / os-jdobrile-rovinj.skole.hr / ured@os-jdobrile-rovinj.skole.hr
preskoči na navigaciju