preskoči na sadržaj

Osnovna škola Jurja Dobrile Rovinj

CJELOŽIVOTNO UČENJE

Planovi i programi predviđeni obveznim sustavom školovanja više nisu u mogućnosti pratiti sve brže rastuću količinu znanja pa je svaki pojedinac primoran nova znanja i vještine stjecati putem raznih oblika učenja tijekom cijeloga života. Upravo se iz tog razloga danas sve više govori o nužnosti primjene koncepta cjeloživotnog učenja u životu svakog pojedinca putem kojeg on mora naučiti kako proširiti svoje znanje, osposobiti se za čitanje s razumijevanjem, poučiti vještinama javnog komuniciranja, rješavanju problema, obučiti se za rad s novim informacijskim i komunikacijskim tehnologijama te se na taj način prilagoditi promjenjivom, složenom i međuovisnom svijetu.

        

 

Iako postoji mnogo definicija, cjeloživotno učenje najčešće se definira kao sveukupna aktivnost učenja tijekom života s ciljem unaprjeđenja znanja, vještina i kompetencija unutar osobne i građanske te društvene perspektive i/ili perspektive zaposlenja. Ono obuhvaća učenje u svim životnim razdobljima (od rane mladosti do starosti) i u svim oblicima u kojima se ostvaruje: formalno (organizirana, odnosno namjerna djelatnost ovlaštenih ustanova propisana uvjetima i programima kojom različiti korisnici stječu kompetencije, a dobivaju za to javne isprave), neformalno (organizirano i s namjerom stjecanje kompetencija za osobne i društvene potrebe, bez javne isprave) i informalno (usvajanje vještina i znanja iz svakodnevnog iskustva i raznolikih utjecaja iz okoline koje ne mora biti svjesno). Pritom se učenje shvaća kao kontinuirani proces u kojem su rezultati i motiviranost pojedinca u određenom životnom razdoblju uvjetovani znanjem, navikama i iskustvima učenja stečenima u mlađoj životnoj dobi.

Upravo iz tog razloga učitelji koji sudjeluju u odgoju i obrazovanju djece moraju biti svjesni potrebe trajnog stručnog usavršavanja nakon završetka formalnog stupnja obrazovanja, a danas im se ta mogućnost nudi putem mnogih besplatnih online tečajeva, webinara, radionica, stručnih članaka i sl. Ukoliko ne znate odakle biste započeli, slijedite ovih nekoliko linkova: 

CARNet-ova E-learning akademija - obrazovni program pokrenut 2004. godine. Kroz svoja tri programa, E-learning akademija obrazuje stručnjake na području e-learning menadžmenta, izvođenja online nastave te osmišljavanja i izrade online tečajeva uz korištenje informacijskih i komunikacijskih tehnologija

Edukacija za nastavnike na stranicama CARNet-a omogućuje nastavnicima da na jednom mjestu vide koje sve mogućnosti usavršavanja znanja nudi Hrvatska akademska i istraživačka mreža na svojim stranicama, a kao najkorisniji izvor znanja sigurno će poslužiti edu.hr portal


Web 2.0 u razrednoj nastavi - portal namijenjen učiteljima i svima onima koji žele naučiti kako iskoristiti novu informacijsku tehnologiju i online izvore znanja u nastavi.
Besplatni informatički online tečajevi za učitelje koji žele unaprijediti svoj rad, pa tako i informatička znanja i vještine  kao oblike neformalnog učenja. Na ovoj stranici možete steći znanja o upotrebi MS Power Pointa, izradi online razredne web stranice, izradi nastavnih materijala, te upotrebi web 2.0 alati u nastavi.
Crosswords Labs - online alat za izradu križaljki koji podržava hrvatska slova. Jednostavan za primjenu, a kada napravite križaljku jednostavno ju isprintajte ili spremite na računalo i uređujte prema potrebi.
Digitalna putovnica novi je alat namijenjen učiteljima kao pomoć u poučavanju i pripremi učenika kako bi postali dobri digitalni građani te kako bi ih se spremno uključilo u korištenje online i mobilnih tehnologija. Digitalna putovnica je interaktivna mrežna platforma za učenje na engleskom jeziku, namijenjena učenicima od trećeg do petog razreda osnovnih škola.
YouTube for schools sadrži na stotine popisa za reprodukciju videozapisa koji su usklađeni s uobičajenim obrazovnim standardima, a organizirani su prema predmetu i stupnju. Te su popise sastavili učitelji za učitelje tako da više vremena možete provesti u poučavanju, a manje u pretraživanju na inaternetu.

ECDL - Europska računalna diploma je međunarodno priznata potvrda informatičke pismenosti, koja jamči vlasniku poznavanje rada na računalu prema ECDL normi. Programi su usmjereni stjecanju praktičnih znanja i vještina. Za svaki modul programa polaže se ispit, te po uspješno položenom ispitu dobiva se diploma koja potvrđuje stečena znanja i priznata je u cijelom svijetu.


Osnove e-learninga - svrha je ovog obrazovnog sadržaja omogućiti svim djelatnicima obrazovnog sustava, ponajprije nastavnicima osnovnih i srednjih škola, preglednu i temeljnu informaciju o tome što e-learning jest, koje promjene u procesu poučavanja/učenja sa sobom donosi i uz pomoć kojih se tehnologija može koristiti u osnovnim i srednjim školama, ali i u cjeloživotnom obrazovanju.

Testirajte svoje znanje iz stranih jezika i informatičke pismenosti na stranicama EduCentra.

 

Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
 
Kalendar
« Listopad 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

 
Anketa
Smatrate li korisnim što je naša škola uključena u nekoliko europskih projekata? 
Korisni linkovi
 
Arhiva dokumenata
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: 400
 
 > Knjižnica  > kutak za učenike  > cjeloživotno učenje
CMS za škole logo
Osnovna škola Jurja Dobrile Rovinj / Stanka Pauletića 8, HR-52210 Rovinj / os-jdobrile-rovinj.skole.hr / ured@os-jdobrile-rovinj.skole.hr
preskoči na navigaciju