preskoči na sadržaj

Osnovna škola Jurja Dobrile Rovinj

PROJEKTNI DNEVNIK

Tjedan mobilnosti za učiteljicu engleskog i biologije

Autor: Samanta Matejčić Čotar, 9. 11. 2018. 12:53

Tjedan od 4. do 11. studenog zasigurno će najviše pamtiti učiteljica engleskog jezika Tihana Kovačević i učiteljica prirode i biologije Iva Dujmović. One su, naime, taj tjedan boravile na stručnom usavršavanju u Dublinu i na Tenerifama.

Tihana je u Dublin otišla s ciljem da upozna bolje englesku književnost i kulturu te poboljša svoje kompetencije engleskog jezika, što će joj i poći za rukom s obzirom da je među pedesetak sudionika, jedina predstavnica iz Hrvatske. Učiteljica Iva na Tenerife se uputila zbog usvajanja znanja iz područja IKT-a koja će joj pomoći da bolje poduči djecu raznim Web 2.0 alatima koji će joj biti neophodni ne samo za vođenje i provedbu projekta, već i za realizaciju izvannastavne aktivnosti Kreativni medijski laboratorij kojeg vodi ove školske godine.

[više]

Rovinjski nar završio u smoothiju!

Autor: Samanta Matejčić Čotar, 30. 10. 2018. 12:43

Na satu izvannastavne aktivnosti učiteljica Arijana iznenadila je učenike donijevši u školu četiri zrela nara iz svog vrta. Nar je inače simbol našeg grada te ga je svojevremeno gotovo svaka kuća imala u svom vrtu, no, danas ga ima sve manje, ali je isto tako sve češći gost na jelovnicima istarskih restorana.

Učenici su danas na satu Kulture življenja uspješno sljubili nar, kojeg su najprije očistili, jogurt i med i dobili ukusan i zdravi napitak - smoothi od nara! Tako smo i kroz ovu aktivnost učenike upoznali s tradicijom našeg kraja, a da to nisu fuži ili njoki, šparuge i kroštule.

[više]

Videokonferencija s talijanskom školom

Autor: Samanta Matejčić Čotar, 24. 10. 2018. 12:34

Nakon deset dana gostovanja u talijanskoj školo Istituto Polo Leverano, učiteljica Suzana Poljak zajedno s učiteljicom talijanskog jezika Kristinom Matika Ferrara uspjela je danas s učenicima 8.a, 8.c i 8.d razreda upostaviti videokonferenciju tijekom nastave engleskog jezika u tamošnjoj školi. Učenici su se predstavili jedni drugima i imali priliku iskušati svoje poznavanje engleskog jezika. Naši su učenici uspostavili komunikaciju i na talijanskom jeziku pitajući učenike jesu li ikada čuli za Hrvatsku, koji su karakteristični proizvodi njihove pokrajine, od koje godine uče engleski jezik i sl. Učiteljica engleskog vidno je zadovoljna posjetom tamošnjoj školi te jedva čekamo njezin povratak da nas osobno izvijesti o svom iskustvu.

[više]

Prvi tjedan job shadowing iskustva iz pera učiteljice Suzane Poljak

Autor: Samanta Matejčić Čotar, 20. 10. 2018. 12:29

Ove godine učiteljice naše škole odlučile su se po prvi puta za job shadowing iskustvo. Prva od njih učiteljica je engleskog jezika Suzana Poljak koja je posjetila tamošnju školu kako bi se i sama uvjerila kako se poučava engleski kao strani jezik u talijanskim školama. Učiteljica će na jugu Italije boraviti dva tjedna, a evo što nam je zapisala na kraju prvog tjedna njezinog usavršavanja: "Prvi tjedan u Leveranu (Lecce) prošao je u upoznavanju neprofitne organizacije IRIS (Istituto di Ricerca Internazionale per lo Sviluppo). IRIS djeluje u Leveranu od 2006.g. i organizacija je koja obavlja mnoge djelatnosti s djecom, mladima i ljudima starije životne dobi te vodi Europske programe i surađuje s mnogim školama i institucijam širom Europske unije. Nakon IRIS-a, upoznala sam se i s obrazovnim sustavom u Italiji, školi Istituto I Polo Leverano gdje sam prisustvovala nastavi engleskog jezika u više razrednih odjela, predstavila se učiteljima i učenicima te pratila rad kolega. Također je u školi održan sastanak kako bi se učitelji motivirali na sudjelovanje u eTwinning projektima te je Anna Lisa Trono iz organizacije IRIS htjela organizirati projekt u kojem bi sudjelovalo više europskih zemalja. Sljedećeg tjedna slijede nam i dvije videokonferencije u kojima će učenici obiju škola imati priliku upoznati se i komunicirati na engleskom jeziku.

[više]

Kulturna baština odvela je učiteljicu povijesti na Guadeloupe

Autor: Samanta Matejčić Čotar, 19. 10. 2018. 20:13

Nematerijalna kulturna baština neopipljiva je rukom i ponekad nevidljiva neiskusnim očima te stoga često biva zaboravljena i izgubljena usred modernih životnih ciklusa i kulturnih procesa koje karakterizira stalna promjena. Ipak, ona je vrlo važna jer kreira naš identitet i pomaže formiranju životnih vrijednosti te ju je iz tih razloga neophodno zabilježiti i sačuvati od zaborava. Usmena predaja sačinjena od priča i legendi, pjesma, ples, znanja i vještine izrade obrtničkih i ujetničkih predmeta dragocjenosti su koje moramo prenijeti na buduće generacije ponajviše jer osiguravaju socijalnu interakciju i međugeneracijsko druženje.

Kako to učiniti učila je na desetodnevnom tečaju u francuskom Guadeloupeu učiteljica povijesti i hrvatskog jezika Tamara Perković. Na tečaju koji nosi naziv Digital Dynamic Cultural Dialogue usvajala je znanja i vještine kako mladima uz pomoć digitalne tehnologije nematerijalnu kulturnu baštinu učiniti zanimljivom. Naravno, naglasak je bio na socijalnoj interakciji s ljudima koji tu baštinu žive i prenose, a tehnologija je samo alat kojim se sadržaj može zabilježiti, osuvremeniti i prenijeti učenicima. Što je sve naučila u desetak dana, kakva je iskustva sa sobom ponijela i koliko će joj stečena znanja pomoći u izazovima koje slijede, vidjet ćemo nakon njenog povratka.

[više]

Obilježen Dan kravata

Autor: Samanta Matejčić Čotar, 18. 10. 2018. 13:46

Danas je posebno svečano bilo u 4.b razredu! Povodom dana kravata dečki su u školu došli s jednim od najpoznatijih hrvatskih izuma i uz pomoć ravnatelja naučili vezati kravatu. Nikad ne znamo kad će im to u životu trebati!

Osim što su naučili vezati kravatu, učenici su oslikali svoje kravate slovima glagoljice i na taj način dali svoj doprinos u obilježavanju ove godine kao Europske godine kulturne baštine. Ideju koju su nam učenici, zajedno sa svojom učiteljicom Dolores dali, iskoristit ćemo kod pripremanja kulturološke kutije koje ćemo slati svojim prijateljima u zemlje EU kroz projekt Europe from the box. 

[više]

Što predstavlja hrvatsku kulturnu baštinu?

Autor: Samanta Matejčić Čotar, 18. 10. 2018. 12:08

Danas su učenici na satu likovne kulture dobili zadatak da pokušaju razmisliti na koji bi način svojim vršnjacima u drugim zemljama EU predstavili kulturnu baštinu svoje zemlje i što je to što Hrvatsku čini prepoznatljivom. Na temelju malih upitnika koji su im podijeljeni, mogli smo zaključiti kako im je najbliža i najprepoznatljivija pulska Arena i Eufrazijana, ali su se prisjetili i Baščanske ploče, Dubrovačkih zidina, Dioklecijanove palače, Zagrebačke katedrale, Trakošćana...Nisu se mogli prisjetiti ničega s istoka lijepe naše, no to će zasigurno znati nakon izleta koji ih čeka u svibnju upravo u slavonske i baranjske ravnice...Listić koji je osmišljen za potrebe ove aktivnosti koristit ćemo i da priupitamo učenike kojih se hrvatskih sportaša, znanstvenika, književnika smatra da su obilježili hrvatsku povijest.

[više]

Osmišljeni prvi didaktički materijali

Autor: Samanta Matejčić Čotar, 4. 10. 2018. 12:30

Usred Dječjeg tjedna, u srijedu, 3. listopada, učenici četvrtih razreda otišli su na jednodnevni izlet u Zagreb . Sve ono što su tijekom rujna učili na nastavi prirode i društva, sada su mogli primijeniti u praksi. Posjetili su tako Tehnički muzej, stepenicama se popeli do Gričkog topa taman prije dvanaest sati kada je mnoge prestrašio pucanj u podne, potom su kroz Kamenita vrata došli do Zagrebačke katedrale, poslušali legendu o fontani manduševac, prošetali se Ilicom te se uputili u Zoološki vrt. Kako bi nakon povratka ispitala njihovo znanje, učiteljica Dolores pripremila im je listić koji je ukratko sadržavao sve viđene stvari te im pomogao u lakšem ponavljanju gradiva za ispit koji ih je očekivao po povratku.

[više]

Prva destinacija - Palermo!

Autor: Samanta Matejčić Čotar, 9. 9. 2018. 08:13

Školska knjižničarka probila je led i od 2. do 8. rujna ove godine bila prvi član provedbenog tima koja je otišla na stručno usavršavanje u Palermo. Kao koordinator projekta, uputila se na sam jug Italije kako bi proširila svoja znanja o tzv. mekim vještinama neophodinima za dobru koordinaciju i komunikaciju s članovima tima. Na tečaju je sudjelovalo ukupno 11 sudionika iz Litve, Poljske, Latvije i Bugarske koji su, unatoč tome što su bili prijavljeni za dva različita tečaja - Public speaking for teachers i Soft skills, zajednički odradili sve aktivnosti s obzirom da je tema tečaja bila slična, a grupa entuzijastična, zanimljiva i vrlo otvorena za suradnju.

Koje su to učinkovite metode komunikacije, što je to asertivnost, što podrazumijeva timski rad, koliko je važna neverbalna komunikacija i što govor tijela govori o nama samo su neke teme koje je ovaj izvrstan tečaj Effective communication skills and public speaking for teachers pokrio. Osim samog tečaja, bilo je prilike i za kulturni posjet Palermu i mjestašcu Cefalu', kao i za kušanje autohtone sicilijanske hrane...Sada predstoji da se znanje provede u praksu i da kao tim zajedno krenemo u realizaciju našeg novog projekta.

[više]

Projekt dobio svoje mjesto i na Twin Space-u

Autor: Samanta Matejčić Čotar, 31. 8. 2018. 13:29

Projekt DARE and SHARE otvoren dobio je i svoj TwinSpace-u na kojem ćemo redovito objavljivati novosti i aktivnosti koje provodimo u sklopu projekta, osvrte na stručna usavršavanja sudionika i sl. Link na projekt dostupan je na poveznici.

[više]

Europskim novcem do novih znanja!

Autor: Samanta Matejčić Čotar, 30. 7. 2018. 12:23

Treći Erasmus+ projekt Dare and share! i službeno je najavljen u medijima. Tjedan dana nakon potpisivanja Ugovora s Agencijom, sretni smo što je i lokalni list podijelio s nama sreću oko uspjeha oko osiguravanja financijskih sredstava za usavršavanje učitelja naše škole. Prva mobilnost na rasporedu je već prvog tjedna nove školske godine, a do tada nas čeka posao oko potpisivanja ugovora sa sudionicima, osmišljavanje plana aktivnosti provedbe te koordinacijski sastanci na kojima će se podijeliti obaveze i zaduženja kako bismo spremno započeli s radom. Ovaj je projekt samo nastavak na one prethodne te mu je cilj povećanje ključnih kompetencija učitelja i obilježavanje 2018. godine kao Europske godine kulturne baštine kroz slanje kulturoloških kutija u ostale zemlje Europske unije.

[više]

I Grad Rovinj prati naše uspjehe!

Autor: Samanta Matejčić Čotar, 24. 7. 2018. 13:01

Na web stranicama Grada Rovinja danas je objavljen članak o uspjehu naše škole kod prijave na natječaj Erasmus+ programa kojima je osigurano oko četrdeset tisuća eura za provedbu projekta Dare and share!

[više]

Potpisan Ugovor o dodjeli sredstava za provedbu projekta

Autor: Samanta Matejčić Čotar, 6. 7. 2018. 21:14

Danas je i službeno započela provedba našeg šestog po redu Erasmus+ projekta. Ravnatelj Škole potpisao je Sporazm o dodjeli bespovratnih sredstava za realizaciju aktivnosti zacrtane Razvojnim planom. Projekt traje 18 mjeseci, a njime je planirano stručno usavršavanje četrnaestoro djelatnika i stručnih suradnika koji će oslaskom na stručna usavršavanja podići svoje ključne kompetencije te usvojene sadržaje implementirati u svakodnevni rad s učenicima.

[više]

 


Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
 
Kalendar
« Prosinac 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

 
Anketa
Smatrate li korisnim što je naša škola uključena u nekoliko europskih projekata? 
Korisni linkovi
 
Arhiva dokumenata
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: 400
 
 > Erasmus+  > DARE and SHARE!  > Provedba
CMS za škole logo
Osnovna škola Jurja Dobrile Rovinj / Stanka Pauletića 8, HR-52210 Rovinj / os-jdobrile-rovinj.skole.hr / ured@os-jdobrile-rovinj.skole.hr
preskoči na navigaciju