preskoči na sadržaj

Osnovna škola Jurja Dobrile Rovinj

PROJEKTNI DNEVNIK

Dobivanjem oznake eTwinning škole završio projekt DARE and SHARE!

Autor: Samanta Matejčić Čotar, 15. 3. 2020. 07:01

Prijavom na Natječaj za eTwinning škole zaključili smo naš osamnaestomjesečni projekt DARE and SHARE!  Naša je škola ove školske godine zaslužila tu laskavu titulu! Projekt je u školu unio jednu novu dimenziju poučavanja, inovativni oblici poučavanja postali su naša realnost, motiviranost učenika sudjelovanjem u projektu Country from the box pokazala se kao izvrstan instrument osmišljavanja projekata kojima je cilj međupredmetna korelacija i učenje na jedana novi i zanimljiviji način. Rezultati projekata diseminirani su na svim razinama, a učitelji su u svom neposrednom radu koristili sve metode stečene na usavršavanjima. Kontakti ostvareni na mobilnostima bili su dragocjeni izvor za osmišljavanje eTwinning projekata, a Škola je svoje znanje i iskustvo nesebično dijelila i s kolegama iz inozemstva koji su našu školu posjećivali kroz job shadowing aktivnost. Privođenjem kraju ovog projekta u učiteljima je rasla želja za ovakvim načinom usavršavanja te smo i dalje uspješni korisnici sredstava iz Erasmus+ programa.

[više]

Kako započeti rad na bijeloj ploči?

Autor: Samanta Matejčić Čotar, 28. 11. 2019. 15:51

Interaktivnost u nastavi važna je odrednica suvremene nastave. Osim niza aktivnosti i metoda poučavanja, ona se postiže i izradom digitalnih obrazovnih materijala za rad na bijeloj ploči. Naša škola ima svega tri pametne ploče, a prva od njih postavljena je u učionicu talijanskog jezika. Kako bi se što bolje upoznala s aplikacijama koje omogućuju stvaranje interaktivnog materijala, učiteljica Kristina Matika Ferrara otišla je na edukaciju na Maltu. No, njezin cilj bio je educirati i ostale kolege za rad na bijeloj ploči pa je pripremila brošuricu o prvim koracima koje je potrebno poduzeti za njeno uspješno korištenje. Materijal je dostupan na poveznici.

[više]

Brošura o digitalnim igrama u nastavi

Autor: Samanta Matejčić Čotar, 14. 11. 2019. 13:15

Učiteljica Luciana Malusa' Tuntar nakon povratka s mobilnosti te samostalnog istraživanja mogućnosti koje novi digitalni alati imaju u nastavi, osmislila malu brošuru za sve one kojima je to područje zanimljivo i one koji će se odvažiti u istraživanje novih tehnologija u nastavi. Alate predstavljene u brošuri koristila je u radu s učenicima na nastavi talijanskog jezika, a svoje ideje i aktivnosti dijelila s kolegama iz škole koje je podučila kako ih koristiti te pokazala njihovu primjenu u praksi. Brošura je dostupna na poveznici.

[više]

Prvi teaching assignment u našoj školi

Autor: Samanta Matejčić Čotar, 5. 11. 2019. 17:54

Poznato je da u našoj školi volimo novosti i uvoditi promjene. Tako smo posljednji tjedan u listopadu imali prilike omogućiti učiteljici engleskog jezika iz Estonije Kai Koort da u sklopu svoje mobilnosti odradi ‘teaching assignment’, odnosno održi nastavu engleskog jezika za učenike naše škole. Učenicima je bilo jako zanimljivo i rado su sudjelovali u izradi svoje ‘avatar’ osobne karte koje će učiteljica Kai odnijeti svojim učenicima u Estoniju te omogućiti stvaranje novih prijateljstava putem pisama, čestitki ili elektroničkom poštom. 

Mi smo ponosni što je učiteljica izabrala našu školu za svoju mobilnost, odradila prvi ‘teaching assignment’ kod nas, te motivirala naše kolege na slično iskustvo u nekom od sljedećih Erasmus+ projekata. A sljedeći susret zakazan je u estonskoj školi obzirom da dvije naše kolegice - Ivana Ivanić i Jelena Tintor Dujmović u ožujku sljedeće godine odlaze na svoje prvo job shadowing iskustvo u inozemstvo. Bilateralna suradnja od koje ćemo svi imati koristi.

[više]

Country from the box kao primjer dobre prakse na portalu Skole.hr

Autor: Samanta Matejčić Čotar, 5. 11. 2019. 17:39

Kako se projekt DARE and SHARE! bliži kraju, zbrajamo njegove učinke i rezultate i svakako smo najponosniji na eTwinning projekt Country from the box koji nam je omogućio međusobno učenje od kolega iz inozemstva o kulturnoj baštini europskih zemanja. Cjelogodišnji projekt svoju je kulminaciju imao na prošlogodišnjem Danu škole o čemu izvještavamo na portalu Skole.hr kao primjer dobre prakse.

[više]

Objavljen članak o drugačijim oblicima vrednovanja učenikovih znanja

Autor: Samanta Matejčić Čotar, 31. 10. 2019. 13:54

Cijelu školsku godinu trudili smo se biti dobri domaćini i pokazati našim kolegama iz ostalih europskih škola koja smo znanja stekli i primijenili u nastavi tijekom višegodišnjih usavršavanja kroz program Erasmus+. Ponosni smo i na našu kulturološku kutiju koja je bila okosnica eTwinning projekta Country from the box koju prikazujemo svojim kolegama kako bismo ih upoznali s posebnostima naše zemlje, a ključnu ulogu u tome imaju naši učenici koji na satu engleskog jezika vježbaju svoje prezentacijske vještine. Članak o benefitima ugošćavanja kolega po modelu job shadowinga koje smo iskoristili kao metodu vrednovanja učenikovih postignuća kolegice Suzana Poljak i Kristina Matika Ferrara prikazale su u članku objavljenom na Školskom portalu.

[više]

Country from the box nagrađen Europskom oznakom kvalitete

Autor: Samanta Matejčić Čotar, 30. 10. 2019. 17:45

Ideja o razmjeni kulturoloških kutija s drugim europskim školama dobila je ovih dana svoj najljepši epilog. Naime, nacionalna eTwinning agencija predložila ga je europskoj agenciji i prijavila za Europsku oznaku kvalitete! Danas nas je obradovala vijest da je projekt prepoznat i na europskoj razini i da se cjelogodišnji trud oko njegove realizacije doista isplatio. Kulturološka kutija i dalje u školi predstavlja jedan od najomiljenijih didaktičkih i edukativnih materijala kojima učenicima i učiteljima koji našu školu posjećuju kroz program job shadowing upoznaju s prirodnim i kulturnim bogatsvom naše zemlje.
 

[više]

Estonski učitelji u posjetu našoj školi

Autor: Samanta Matejčić Čotar, 21. 10. 2019. 19:58

Nakon posjeta kolegica iz češke škole, nove metode poučavanja i metode vrednovanja znanja imali smo prilike podijeliti od kolegica iz dviju estonskih škola koje su kroz program job shadowing posjetile našu škole. Kao i uvijek do sada, učiteljice nisu samo promatrale rad naših učitelja, već su održale i prezentaciju o svojim gradovima i školama učenicima sedmih razreda na satu geografije, učenicima su omogućili kušanje tradicionalnih estonskih jela, predstavile su nam estonski obrazovni sustav na kojem se temelje i novosti koje su u naš sustav uvedeno kroz kurikularnu reformu i sl. 

Kroz tri tjedna družili smo se tako s učiteljicama razredne nastave, likovne kulture, engleskog jezika i učiteljice zaposlene u produženom boravku, a koordinatorica estonske škole imala je priliku iz prve ruke upoznati se s dokumentacijom potrebnom za vođenje projekta, evaluacijskim i diseminacijskim aktivnostima koje naša škola provodi te nam im je naše bogato iskustvo u provedbi Erasmus+ projekta bilo vrlo dragocjeno. Njima dragocjeno, a nama jedan od načina diseminacije svog znanja na međunarodnoj razini.

[više]

Iskustvo iz Portugala ravnatelj škole podijelio je sa slušateljima lokalnog radija

Autor: Samanta Matejčić Čotar, 17. 10. 2019. 18:03

Nakon odrađene mobilnosti u Portugalu na tečaju Leadership and IN-service teacher's training: an European innovative approach, ravnatelj škole Marin Mihovilović svoja je pozitivna iskustva podijelio sa slušateljima Rovinj FM radija. Upoznao nas je s portugalskim obrazovnim sustavom, kvalitetnom školskom okruženju koji poticajno djeluje na učenike, razmijenio je iskustva s kolegama iz ostalih europskih zemalja te uspostavio kontakte za potencijalnu bilateralnu suradnju s drugim europskim školama. To je ujedno i posljednja mobilnost u sklopu našeg projekta kojem je bio cilj poboljšanje prezentacijskih vještina učitelja, ovladavanje boljim komunikacijskim vještinama te obilježavanje 2018. godine kao Europske godine kulturne baštine.

[više]

Održan prvi Montessori dan

Autor: Samanta Matejčić Čotar, 27. 9. 2019. 18:45

Dvotjedno usavršavanje naše učiteljice Karmen Ignoto u Montessori školi u Comu imalo je za cilj upoznati se s Montessori metodama poučavanja. Cilj je metode Montessori njegovati dječju osobnost, neizravno poticati zanimanje za različita područja, a učenje pretvoriti u igru. Naglasak nije na poučavanju djeteta, nego se osigurava poticajna okolina koja povećava dječju prirodnu radoznalost i omogućuje djetetu spontano učenje otkrivanjem. Moto je: “Pomozi mi da to učinim sam” kojim se jaki usavršavaju, a slabi jačaju. Djeca se ne pohvaljuju za dostignute rezultate, nego se potiče njihovo unutarnje zadovoljstvo postignutim, poštuje se ritam svakog djeteta u usvajanju znanja, bilo da je riječ o natprosječno inteligentnom ili djetetu s posebnim potrebama i sl.

Sve te principe učiteljica Karmen nastojala je uklopiti u realizaciji prvog Montessori dana koji se danas održao u našoj školi. Učenici su u početku bili zbunjeni novom metodom, no ubrzo su prihvatili drugačiji tijek nastave.

[više]

Projektima Upoznajmo Hrvatsku! i Country from the box dodijeljene nacionalne oznake kvalitete

Autor: Samanta Matejčić Čotar, 26. 9. 2019. 19:14

Danas je u školi vladalo veliko zadovoljstvo, jer je više učitelja škole dobilo nacionalnu oznaku kvalitete za projekte koje smo proveli tijekom prošle školske godine “Country from a Box” i “Upoznajmo Hrvatsku”. Oni su se unutar Erasmus+ projekta Dare and Share! provodili tijekom cijele nastavne godine i u njima je sudjelovao veliki broj učenika i učitelja, a rezultatu su svjedočili mnogi roditelji i gosti na Danu škole u svibnju.

Osim zadovoljstva učenika ovakvim aktivnostima, priznanje na eTwinningu potvrda je da smo na pravom putu i veliki je poticaj za daljnji rad.

[više]

U posjetu estonskim i finskim školama

Autor: Samanta Matejčić Čotar, 12. 9. 2019. 19:23

Učiteljica likovne kulture prvi je tjedan nastave provela na stručnom usavršavanju u Finskoj i Estoniji. Na tečaju Education in Finland and/or Estonia – Original Best Practices Benchmarking course omogućio joj je posjet nekolicini finskih i estonskih skola u kojima se upoznala  s njihovim školskim kurikulumima te prije svega primjerima dobre prakse. Osim toga, imala je priliku razmijeniti iskustva s drugim učiteljima iz različitih europskih zemalja, usporediti kurikulume te dogovoriti buduću suradnju.

Nadasve kvalitetan i koristan tečaj. Učiteljica je i više je nego sigurna da će neke od dobivenih ideja pri povratku u matičnu školu implementirati u nastavu kako bi im satovi likovne kulture bili još kvalitetniji i zanimljiviji.

[više]

Od povišenog tona do razrednog bontona

Autor: Samanta Matejčić Čotar, 23. 8. 2019. 07:41

Projekt koji je učiteljica Sandra Boljunčić zajedno sa svojim 2.c razredom provodila cijelu školsku, godinu dobio je točku na i! Naime, nakon što su tiskani razredni bontončići podijeljeni učenicima zadnjeg dana nastave, učiteljica je svoje iskustvo provedbe prenijela na papir i objavila na Školskom portalu. Možda nekog drugog inspirira za slične projekte ove školske godine! O tome koje su aktivnosti provedene, kako su učenici učili slagati rime, koga su sve pozvali u pomoć oko realizacije bontona i koja su to pravila lijepog komuniciranja možete pročitati u članku na poveznici. Tiskani plakati i dalje će učenicima budućeg trećeg razreda stajati u učionici i svakodnevno ih podsjećati na zajednički rad na projektu, ali i na sve ono na što treba pripaziti da bismo bili dobar slušatelj i dobar govornik.

[više]

Stručna usavršavanja i u ljetnim mjesecima!

Autor: Samanta Matejčić Čotar, 27. 7. 2019. 08:00

Nema odmora kad je u pitanju stjecanje novih znanja za učitelje! Obzirom da nas u rujnu čeka provedba nove kurikularne reforme za koju su učitelji spremni nakon odrađenih edukacija u sustavu Loomen, učitelji koji se usavršavaju u sklopu projekta DARE and SHARE! dodatno se usavršavaju kako bi svoje učenike dočekali spremno i novim metodama motivirali ih na učenje.

Tako su učiteljice talijanskog jezika Luciana Malusa' Tuntar i učiteljica razredne nastave Gabrijela Vlah tijekom ljetnih praznika boravile na stručnom usavršavanju u Firenzi i Ljubljani na tečajevima korištenja novih digitalnih alata i igara u nastavi te kako koristiti dramsku tehniku u nastavi s ciljem oslobađanja učenika od straha javnog govora i iskazivanja vlastitog mišljenja. Iskustvo je bilo pozitivno, a nove metode i implementacija naučenog čeka nas već u rujnu.

[više]

Prva međunarodna diseminacija

Autor: Samanta Matejčić Čotar, 10. 6. 2019. 08:14

Učiteljica engleskog jezika Suzana Poljak koja je u sklopu projekta dio tima koji organizira posjete stranih učitelja koji u našu školu dolaze po modelu job shadowing svoje je iskustvo o tome što to znači za našu školu, učenike, ali i organizaciju nastavnog procesa podijelila s kolegama na županijskim stručnim vijećima i tiskanim časopisima, a sada je njezin članak o tome izašao i u časopisu za učitelje engleskog jezika EFL. Više o svemu možete pročitati na poveznici.

[više]

O iskustvu job shadowinga na portalu skole.hr

Autor: Samanta Matejčić Čotar, 21. 5. 2019. 09:59

Učiteljica engleskog jezika Suzana Poljak jedna je od četiri učiteljice koja je imala priliku boraviti na stručnom usavršavanju u Italiji po modelu job shadowing. Iskustva koja je tamo dobila, kao i otvaranje naše škole učiteljima iz ostalih europskih zemalja prenijela je na papir te članak o svemu možete pročitati na poveznici.

[više]

Što možemo naučiti od Montessori metode poučavanja?

Autor: Samanta Matejčić Čotar, 18. 5. 2019. 12:51

Nakon dvotjednog usavršavanja u talijanskoj Montessori školi u gradiću Como, uz samu švicarsku granicu, učiteljica Karmen Ignoto vratila se kući prepuna dojmova i ideja za provedbu drugačijeg načina poučavanja. Svoja je iskustva prenijela učiteljima na Učiteljskom vijeću, ali i Županijskom stručnom vijeću učitelja razredne nastave Rovinja, Pule i Poreča. Naravno da je poučavanje po Montessori metodi u našem obrazovnom sustavu nemoguće jer je sistem učenja, napredovanja i vrednovanja u potpunosti drugačiji, no mnoge metode, ideje i materijali bili su vrlo korisni našoj učiteljici te je neke od njih već provela sa svojim prvašićima.

[više]

Uspješno završen projekt Upoznajmo Hrvatsku!

Autor: Samanta Matejčić Čotar, 15. 5. 2019. 13:01

Cjelogodišnji projekt Upoznajmo Hrvatsku! priveo se kraju. Učenici četvrtih razreda cijelo su prvo polugodište istraživali posebitosti svoga kraja i nastojali Istru predstaviti svojim vršnjacima kroz ples, glazbu, kulturu, prirodne ljepote, čakavsko narječje, hranu i sl. Provedene su mnoge aktivnosti, naučili su mnogo o kraju u kojem žive, a najsretniji su bili kad se im u školu počele pristizati kutije iz ostalih hrvatskih županija. Istraživanjem kutije saznali su tako da je morčić simbol Rijeke, da je mandolat tradicionalna dalmatinska slastica, da se zagrebačka kremšnita od ostalih razlikuje po čokoladnoj glazuri, da se prozor još zove obluk, pendžer, barkun, fineštrin, da se Bjelovar naziva „Grad sira“, da je Kopački rit najstariji park prirode u Hrvatskoj i još mnogo toga. Bio je to izvrstan način da učenici uče o svojoj zemlji na kreativan način obogaćujući time Nastavni plan i program.

[više]

TV Nova iz Pule u tv prilogu prenijela dio događanja s Dana škole!

Autor: Samanta Matejčić Čotar, 13. 5. 2019. 08:45

U emisiji TV Nove Mali svijet u polusatnom prilogu prikazan je dio atmosfere koji je vladao na proslavi Dana škole. Na poveznici možete pogledati kako se predstavila koja država, koje su slastice učenici spravljali, koje plesove plesali, koje informacije naučili. Na europskoj smotri EUROPLESFESTplesa predstavilo se 12 država, a okusi i mirisi europskih kuhinja širili su se školskim dvorištem. Veseli nas da su ovogodišnju zamisao proslave Dana škole pozdravili i roditelji koji su na neformalan način mogli šetati i uživati u samom događaju, a to je ujedno bio i izvrstan način spajanja učenika razredne i predmetne nastave koji je omogućio i blisku suradnju učitelja razredne i predmetne nastave.

[više]

Dan škole na nacionalnoj televiziji!

Autor: Samanta Matejčić Čotar, 11. 5. 2019. 21:03

Dan škole, koji je ove godine održan u Europskom tjednu obilježavajući pritom Dan Europe i Dan eTwinninga, zaista je bio spektakularan. Višemjesečne pripreme urodile su plodom pa su tako učenici i učitelji pred više stotina posjetitelja imati priliku pokazati što su sve naučili. Da smo za obilježavanje Dana škole imali izvrsnu ideju koja se temeljila na projektu Country from a box govori i činjenica da su nas posjetile dvije televizije, lokalna i nacionalna te je prilog o našoj priredbi prikazan u večernjem Dnevniku na HRT-u. 

[više]

Predstavljanjem projekta Country from a box obilježen ovogodišnji Dan škole i eTwinning dan

Autor: Samanta Matejčić Čotar, 10. 5. 2019. 20:10

Koooooooji dan! Proslavili smo Dan škole kao nikad do sad i bilo nam je SUPER! Ovaj put smo se odlučili na nešto novo i možemo reći da nam je jako drago, promjene su uvijek dobrodošle. Obilježili smo u jednom Dan škole, eTwinning dan i Dan Europe (9.5.) tako što smo odlučili napraviti sajam nekih njezinih država članica. Svi razredi su dobili određenu državu i neko vrijeme se pozabavili njome (sami ili u kombinaciji s drugim razredom). Velika pomoć u poslu je bio i cjelogodišnji eTwinning projekt pod imenom 'Country from the box' u kojem smo sa svim državama izmijenili kulturološke kutije u kojima smo pokušali predstaviti svoje zemlje na najbolji način.

Učenici i učitelji odlučili su tom prilikom pokazati sve što su naučili i napravili i to u punom sjaju. Pogledajte samo dio atmosfere i sami procijenite na ljestvici od 10 do 10 koliko nam je odlično bilo! Predstavljene države bile su: Hrvatska, Njemačka, Austrija, Portugal, Rumunjska, Italija, Švedska, Grčka, Finska, Litva, Estonija, Francuska, Cipar, Slovenija, Španjolska, Danska i Poljska.

[više]

Projekti Upoznajmo Hrvatsku i Country from the box predstavljeni Vijeću roditelja

Autor: Samanta Matejčić Čotar, 6. 5. 2019. 11:31

Cjelogodišnji projekti koji se provode u sklopu Erasmus+ projekta DARE and SHARE! predstavljeni su danas na Vijeću roditelja. Radi se o dva projekta kojima je cilj upoznati učenike s prirodnom i kulturnom ljepotom i tradicijom naše, ali i ostalih europskih zemalja. Istraživački rad učenika trajao je cijelo prvo polugodište kada je osmišljen sadržaj istarske i hrvatske kutije te su one poslane na adrese svih škola uključenih u projekt. Danas su učenici četvrtih razreda i naše osmašice Nina i Ines roditeljima predstavile kutije, a završetak projekta obilježit ćemo na proslavi Dana škole u petak. Veseli nas činjenica da su učenici doista uživali ne samo u provedbi, već i u istraživanju posebitosti kraja u kojem žive te da su ponosno svoje rezultate i zavičaj predstavili svojim vršnjacima u ostalim školama.

[više]

Likovna grupa oslikala diseminacijski zid u holu škole

Autor: Samanta Matejčić Čotar, 3. 5. 2019. 10:47

Učenici uključeni u rad likovne grupe ovaj su tjedan dovršili oslikavanje diseminacijskog zida u holu škole. S obzirom da kao škola imamo doista bogato iskustvo u provedbi Erasmus+ projekata koji sus e nadovezali na prijašnja Comenius iskustva, odlučili smo našim učenicima, roditeljima i svim ostalim gostima koji posjete našu školu pokazati gdje su nas do sada sve stručna usavršavanja kroz europske programe doveli. Obojali smo one zemlje koje su naši učitelji posjetili, njih ukupno 19, a izazov nam od sada predstavljaju ove neobojene države...S obzirom na entzijazam učitelja za uključivanje u Erasmus+ programe, sigurni smo da uspjeh i istraživanje novih zemalja neće izostati.

[više]

Učenica Flavia Paliaga nagrađena na natječaju fotografije

Autor: Samanta Matejčić Čotar, 29. 4. 2019. 10:58

Još jedna u nizu potvrda o darovitosti naše učenice stigla je iz Budinščine!. Naime, učenica Flavia Paliaga osvojila je prvo mjesto na natječaju digitalne fotografije za učenike od 5. do 8. razreda pod nazivom "Razglednica moga mjesta" na koji je pristiglo ukupno 175 fotografija iz 25 škola Republike Hrvatske. Tročlani žiri škole organizatora "Vladimir Nazor" iz Budinščine u sastavu dvojice profesionalnih fotografa i učiteljice razredne nastave kao najbolju fotografiju odabralo je onu naše učenice Flavije Paliage iz 8.b razreda. Za još jednu svoju fotografiju Rovinja Flavia je i pohvaljena, isto kao i Katarina Lozić iz 7.a razreda. Za osvojeno prvo mjesto Flaviji je pripala i nagrada, a to je tisak razglednica s njezinom fotografijom u pedeset primjeraka. Čestitamo našim uspješnim fotografkinjama i njihovoj mentorici Arijani Dobrila Barbaro, učiteljici likovne kulture.

[više]

O projektu Upoznajmo Hrvatsku u Školskom portalu!

Autor: Samanta Matejčić Čotar, 11. 4. 2019. 11:05

Razmjena kulturoloških kutija s ostalih devet županija privodi se kraju. Učenici su nestrpljivo čekali da im sve pristigle kutije stignu na adresu škole, veselili su se istražujući njihov sadržaj, učeći nove stvari i upoznajući nove zavičaje. Projekt koji je trajao cijelu godinu zasigurno će pamtiti mnogi četvrtaši diljem Hrvatske, a dio svega onoga što su iskusili neki su učitelji podijelili i na Školskom portalu. Na poveznici možete pročitati kratki osvrt na projekt učiteljice Katarine Moslavac iz Područne škole Velika Črešnjevica blizu Pitomače.

[više]

Imamo državnu prvakinju u poznavanju talijanskog jezika!

Autor: Samanta Matejčić Čotar, 8. 4. 2019. 10:41

Naša učenica Alexia Mofardin već nas je razveselila rezultatima na školskom i županijskom natjecanju, a ovog je vikenda iz Zadra stigla sjajna vijest: Alexia je prva na DRŽAVNOM natjecanju!!!! Nakon višemjesečnih priprema zajedno sa svojom razrednicom i mentoricom Kristinom Matika Ferrara pokazala je da se trud uvijek isplati.

Kako se to priliči prvacima, dočekana je u auli škole uz zvuk pjesme "We are the champions" grupe "Queen" te joj je ravnatelj škole osobno čestitao na uspjehu kojeg je postigla i na neki način promovirala i ime naše škole. Bilo je zaista emotivno vidjeti pun hol učenika koji je aplauzom pozdravio Alexiu i time pokazao koliko se slavi i cijeni znanje. Osim talijanskog jezika, naši su učenici na županijskom natjecanju iz njemačkog također postigli prvo mjesto, no nisu, nažalost, pozvani na državno natjecanje. Ne treba odustajati, imat će za to prilike i sljedeće godine.

[više]

Talijanski učitelji u posjetu našoj školi

Autor: Samanta Matejčić Čotar, 6. 4. 2019. 00:22

Iskustva s europskim učiteljima koji dolaze u našu školu odraditi svoju "job shadowing" mobilnost dugo ćemo pamtiti. Ovaj tjedan s nama su proveli talijanski učitelji Enrica, Chiara, Carlo, Stefano i Fabrizio iz IC Bossolasco iz talijanske regije Pijemonte na sjeveru Italije te nas već prvog dana upoznali sa svojom regijom kroz prezentaciju, sportove, mirise i okuse.
Kroz razrednu nastavu, satove tjelesne i likovne kulture, vjeronauka, engleskog i talijanskog jezika upoznali smo ih s radom škole, a grad smo im pokazali kroz igru na aplikaciji "Actionbound". Imali su priliku sudjelovati na Seljačkoj olimpijadi, prisustvovati satu engleskog i talijanskog jezika, turniru u malom nogometu, pratiti satove talijanskog jezika te učiti tablicu množenja. Željeli smo im pokazati i dobru suradnju s ostalim školama u Rovinju, pa smo ih odveli u TOŠ "Bernardo Benussi" kako bi usporedili način rada tih dviju škola.

Kao i do sada, učenici su pohvaljeni od strane talijanskih učitelja za dobro poznavanje stranih jezika, zavidnu tjelesnu formu, kulinarske i likovne sposobnosti, te zanimljiv razgovor i pitanja o religiji i vjeri. Gosti su također pohvalili rad naše škole i učitelja - dojmio ih se rad u grupama, raspored klupa u pojedinim učionicama, natpisi na stepenicama, opremljenost škole, načini i metode rada te su nas usporedili s ništa manje nego školom u Finskoj koju su nedavno podsjetili. S obzirom na sve što znamo o finskim školama,  takav kompliment nam itekako godi!

Ne možemo ostati ravnodušni na sve pohvale koje su izrečene ovih dana. Pokazatelji su to nam da smo na pravom putu u otvaranju škole europskim projektima i novim iskustvima. Drago nam je da se atmosfera u školi mijenja, djeca postaju otvorenija i spremnija za nove izazove, a u zbornici se sve više kolega interesira za europsku dimenziju škole i uključuje u projekte. Promjene se ne događaju preko noći, potrebno je puno rada i upornosti, ali kad se rezultati vide "drugim očima" - u ovom slučaju talijanskim, vidimo da se sve itekako isplati. Hvala našim talijanskim kolegama koji kažu da su puno naučili od nas i idu kući puni dojmova. Međutim, korist je bila obostrana - i mi smo jako puno naučili i dobili od njih.
Kao podsjetnik na ovo prekrasno iskustvo, ostavili su nam oslikane zidove na prvom katu škole, te u učionici talijanskog jezika, ali i tipične proizvode njihove regije - lješnjake, sireve, salame i vrhunsko vino. Grazie!

[više]

Dare and share to show Small big town in Bruxelles!

Autor: Samanta Matejčić Čotar, 5. 4. 2019. 23:31

Konačno je stigao i taj tjedan - rezultate svojih ruku djelo predstaviti na međunarodnoj razini! Mladi fotografi Dora Đukić, Lota Juran, Elena Marić, Tibor Svetličić, Alessia Dobrović, Masha Labinjan, Filip Petrić i Claire Helene Fletcher, njihovi voditelji Arijana Dobrila Barbaro i Tamara Perković, ravnatelj Marin Mihovilović i vanjski suradnik fotograf Gordan Ukić tjedan su dana proveli u glavnom belgijskom gradu Briselu. Posjetili su Muzej dizajna, kušali tipično belgijsko jelo na bazi piletine i povrća Waterzooi i prošetali romantičnim kanalima Bruggesa. Osim toga, posjetili su Atomium i Belgium Chocolate Village gdje su se upoznali s procesom nastanka čokolade i degustirali prefine praline. Oduševili su se Muzejem stripa kojeg su proglasili najboljim ikad.

No, pravi razlog dolaska u europsku prijestolnicu bila je nesvakidašnja izložba i posjet Europskom parlamentu. Imali su također prilike porazgovarati sa zastupnikom Ivanom Jakovčićem i prisustvovati otvorenju izložbe Life in Istria na kojoj su izlagali vlastite foto uratke kao hommageu svom zavičaju. Prikazali su ga kroz objektiv, ruku uz ruku profesionalnim fotografima. Ravnopravno, ponosno... Lota Juran, Filip Petrić i ravnatelj Marin Mihovilović imali su prilike i govoriti te objasniti zašto se baš naša škola tamo našla. Trenutci su to koje će pamtiti za cijeli život, kao i Koreance koji su pjevali rovinjske bitinade na Grande Place. Ovom su izložbom na najljepši mogući način promovirali svoj zavičaj u europskoj prijestolnici i dokazali kako se vizija, fokus, trud i rad uvijek u životu isplate.

[više]

Okusi i mirisi Istre

Autor: Samanta Matejčić Čotar, 5. 4. 2019. 15:11

U zajedničkom nastavnom danu 2.c i 4.b te njihovih učiteljica Sandre i Dolores, oslučili smo učenicima pružiti priliku da sami pripreme jedno tradicionalno istarsko jelo. Pogađate - pljukanci s tartufima. I to pravim tartufima. Učiteljice su najprije objasnile kako zamijesiti tijesto za pljukance, a zatim su male vrijedne ruke mijesile jedan po jedan dok nije bilo dovoljno za degustaciju.

A kad su na red došli pravi tartufi - hmmm...bilo je onih hrabrih, oni koji su samo malo probali i oni koji su, naravno, okrenuli glavu zbog mirisa kojeg imaju te podzemne gljive. No, nije ni važno, najvažnije je da su učenici imali priliku vidjeti kako izgleda i miriše pravi tartuf - za degustaciju ima još vremena...tek im je deset godina!

 

[više]

Promatranje rada u Montessori školi u talijanskom Comu

Autor: Samanta Matejčić Čotar, 4. 4. 2019. 23:55

Potpuno nova iskustva naredna dva tjedna biti će za našu učiteljicu Karmen Ignoto. Ona će, naime, do sredinje travnja boraviti u talijanskoj Montessori školi u Comu kako bi se upoznala s metodama rada koju koriste učitelji tamošnje škole.

Ne sumnjamo da će nova znanja itekako potaknuti učiteljicu na novi način poučavanja svojih učenika. Iako Montessori metoda podrazumijeva poseban vid edukacije i licenciranja učitelja za rad, sigurno smo da će učiteljica Karmen svojom kreativnošću naći načina za implementaciju i osmišljavanje nastavnih sata na način da učenici uče na prirodan, njima primjeren način, a ne da učenje bude samo motivirano ocjenama.

[više]

Sve bliže realizaciji razrednog bontona za uspješnu komunikaciju

Autor: Samanta Matejčić Čotar, 30. 3. 2019. 23:18

Važnost kvalitetne komunikacije jedna je od najvažnijih stvari koje učenike moramo naučiti tijekom školovanja. Upravo je to jedan od ciljeva naših mobilnosti budući da smo svjesni koliko način komuniciranja govori o nama. Učiteljica Sandra Boljunčić u Firenzi je u listopadu prošle godine sudjelovala na tečaju The 4C te tom prilikom imala priliku naučiti koji su to koraci neophodni za uspješnu komunikaciju. Primijenila je naučene tehnike u svakodnevnom radu te s učenicima odlučila napraviti bionton ili pravila uspješnog komuniciranja u razredu. Nakon što je u goste pozvala radijskog voditelja i glumca Teodora Tianija koji je s djecom raspravljao na istu temu, jučer je 2.c razred posjetila i poznata rovinjska spisateljica Tatja Pokrajac Pappucci. Pitate se zašto? Zato što je učiteljica Sandra poželjela taj bonton napisati u stihu. A tko će lakše s djecom to odraditi nego pjesnici - stihoklepci! Učenici su uživali slušajući stihove Tatjaninih pjesama, a zatim uz njen poticaj i pomoć i sami stvarali u rimi. Bonton u rimi brzo je nastao, a njegovim korištenjem razgovor će postati temelj da se bolje razumijemo i osjećamo. Još da i izradimo taj naš bonton pa da nam krasi razred...sigurni smo da ćemo nakon svega biti puno uspješniji u svakodnevnoj komunikaciji.

[više]

Posjet slovenskoj školi u Podčetrteku

Autor: Samanta Matejčić Čotar, 30. 3. 2019. 18:49

Posljednji tjedan u ožujku bio je rezerviran za drugu job shadowing aktivnost u našem projektu. Naime, naše su učiteljice Dolores Beloč Ćorković i Đeni Gržević boravile u posjetu slovenskoj školi Podčetrtek u istočnoj Sloveniji. Škola je to veličine naše u kojoj radi oko 50ak učitelja i kojima je dolazak naših kolegica bio prvo job shadowing iskustvo. No, moramo priznati da su se pokazali izvrsnim domaćinima, odlično organiziranima i na raspolaganju našim kolegicama u svako doba. Kolegice su imale tako prilike upoznati se sa slovenskim obrazovnim sustavom, načinu vrednovanja, odabiru udžbenika, popisom lektire i načinima njihove interpretacije, promatrale su nastavne sate, sudjelovale  u nastavnom procesu. No, osim učenja od kolega, održale su kratku prezentaciju učenicima o našoj regiji, predstavili im našu zemlju kroz predmete iz kulturoloških kutija iz projekta Country from the box, darivale ih hrvatskim slatkišima, a za uspomenu smo im ostavili nogometnu loptu s potpisima naših nogometaša te memory kartice kako bi i dalje učili i upoznavali susjednu im zemlju.

Osim tamošnje škole, imale su priliku posjetiti i obližnju OŠ Dobje te su se uvjerile da, unatoč blizini dviju zemalja, ima mnogih razlika u pristupu poučavanja, radu s darovitima, opremljenosti učionica, nošenju školskih papuča, zabrane upotrebe mobitela u školi i sl. Ipak, našim učenicima najupečatljiviji dojam bio je kada su putem videokonferencije uspjeli povezati se sa svojom učiteljicom i vidjeti kako izgleda škola koju je posjetila. Izvrsna dobrodošlica, organizacija i ugodno druženje kako u obje škole brzo je prošlo, ali nova iskustva i prijeteljstva zasigurno će biti temelj neke nove suradnje i zajedničkih projekata. Hvala ravnateljicama Sonji Švajger i Suzani Plemenitaš te koordinatoru Davidu Ivačiću na izvrsnoj organizaciji i gostoprimstvu te iskustvu koje su kolegice ponijele u našu školu.

[više]

Dobar glas daleko se čuje!

Autor: Samanta Matejčić Čotar, 27. 3. 2019. 18:20

Tek tjedan dana od posjeta španjolskih kolega našoj školi, obradovala nas je poruka koju smo dobili od našeg Gradonačelnika u kojoj nam se zahvaljuje na predanosti svom radu te pozitivnom utisku koje smo ostavili na naše kolege Španjolce. Poruku Gradonačelnika i naših kolega prenosimo u cijelosti jer smo na obje itekako ponosni.

Poštovani ravnatelju,
Prosljeđujem Vam zahvalu i čestitke nastavnika iz španjolske Murcie koji su bili gosti Vaše škole. Zahvaljujem Vama i djelatnicima škole na domaćinstvu, gostoljubivosti, iskazanoj stručnosti te inovativnosti kada je riječ o projektima škole. Hvala što svojim radom potvrđujete onu staru poslovicu kako se „dobar glas daleko čuje“. Iskrene čestitke i hvala što promičete naše obrazovne ustanove na tako sjajan način.
Srdačan pozdrav, Marko Paliaga

Dear Major,
We are teachers from two Spanish public Schools that last week were in Rovinj at Primary school Juraj Dobrila. The main objective of this mail is to congratulate you about the great job this School and their teachers, specially Marin and Samanta, are doing.
We were really impressed by the projects that were carried out by the school and which best prize is the education that your young children are receiving. Thanks to this way of teaching, Rovinj is on the head of European Education and well known along The European Comunity
We spent a week in your fantastic town we will never forget. We really appreciate that from your positon help public education to grow and develop itself.
Congratulations and going on working this way.
Pliego 25th March 2019
JUAN RAMÓN JIMENEZ SCHOOL, CIEZA-MURCIA-SPAIN
CEIP PASCUAL MARTINEZ ABELLAN, PLIEGO-MURCIA-SPAIN

[više]

Floracion de Cieza za finale treće job shadowing aktivnosti u školi!

Autor: Samanta Matejčić Čotar, 22. 3. 2019. 18:00

Treća grupa europskih učitelja danas je završila svoju job shadowing mobilnost u našoj školi. Vraćaju se u Španjolsku, kako sami kažu, puni dojmova, novih znanja i kompetencija u poučavanju.
Veliko zadovoljstvo je spoznaja da su naša stručnost i znanje pomogli u profesionalnom usavršavanju kolega iz europskih škola. Međutim, korist je obostrana. Zanimljivo je promatrati promjene koje se događaju u školi. Otvaramo se novim iskustvima koja donose razvijanje jezičnih, prezentacijskih i kulturoloških kompetencija. Učenici su već navikli na povremene goste za vrijeme nastave, vrlo brzo se prilagođavaju i rado prihvaćaju njihove prezentacije, pripremu tradicionalnih jela i razne radionice.

Ovu grupu sačinjavalo je petoro učitelja iz dvije španjolske osnovne škole: Alfonso - učitelj engleskog jezika, Marcos - ravnatelj škole, Olga i Ana - učiteljice razredne nastave i Rosario - učiteljica vjeronauka i prirodnih predmeta.
Predstavili su nam svoju zemlju i regiju, darivali nas prigodnim poklonima, igrali s nama kviz o tome koliko dobro međusobno poznajemo svoje zemlje. Osim na satovima razredne nastave, prirode, vjeronauka i engleskog jezika, učitelji su posjetili Dječji vrtić "Neven", te su prošetali Rovinjem, Pulom i unutrašnjom Istrom. Učili su dramske metode od učiteljice Karmen, kod učiteljice Jadranke imali mogućnost vidjeti kako se poučavaju hrvatski i matematika, predstavili smo im našu istarsku i hrvatsku kulturološku kutiju kao dio ovog projketa te smo im na taj način najbolje opisali kulturu, tradiciju, jezik, gastronomiju i sve ostalo što naša zemlja ima.

Na kraju su učitelji s našim učenicima na satu prirode imali kreativnu radionicu na kojoj su izradili male cvjetove stabala bresaka koja predstavlja event Floracion de Cieza - naime, ta je regija poznata po, kako oni kažu, najukusnijim breskvama te je njihovu pokrajinu najljepše posjetiti uptavo u ovom trenutku kada tisuće stabala bresaka cvate i stvara idiličnu sliku prirode. Darivali smo ih našim memory puzzlama kao znak sjećanja na našu zemlju i školu. Hvala im sto su nam donijeli tračak vesele i temperamentne Španjolske!

[više]

Pripreme za posjet slovenskoj OŠ Podčetrtek

Autor: Samanta Matejčić Čotar, 21. 3. 2019. 11:18

[više]

Pripreme za izložbu fotografija u Briselu u punom jeku

Autor: Samanta Matejčić Čotar, 18. 3. 2019. 17:27

U sklopu izvannastavnih aktivnosti u našoj školi djeluje i Foto grupa kojoj je cilj poučiti učenike osnovama dobre fotografije. Grupu vode učiteljica likovne kulture Tamara Perković i Arijana Dobrila Barbaro koje već unatrag dvije godine stalno surađuju s profesionalnim fotografom Gordanom Ukićem koji nesebično svoje znanje dijeli s učenicima i učiteljima. i do sada je grupa uspješno sudjelovala na samostalnim izložbama te su radovi nekih učenika bili pohvaljeni od strane struke pa su se ove godine pokušali upustiti u jednu novu priču i svoje radove predstaviti publici na međunarodnoj razini i to ni manje ni više već u europskoj prijestolnici - Briselu!

Cijelu su godinu fotografirali motive našeg grada čime su obilježili Europsku godinu kulturne baštine te ponudili svoje radove istarskom predstavništvu u Briselu. Ideja je prihvaćena te su u svojoj kreativnosti išli i dalje - odlučili su da ta izložba neće biti statična, već hodajuća: osmislili su logotip, dizajnirali majice, isprintali fotografije na majice i njima će prošetati Briselskim parlamentom početkom travnja.

Ipak, najzanimljiviji trenutak ove neobične izložbe radnog naslova ˝Small big town˝, bilo je fotografsko stvaranje slova od tijela učenika kojima se na majici ispisalo ime grada Rovinja. Učenici su razumjeli zadatak iz prve, osmislili ideju, napravila se rukom crtana skica, dogovorilo se snimanje, obukla se je prikladna odjeća, obavilo se snimanje, fotografije su se retuširale, posložio se dizajn, stvorio se natpis Rovinj Rovigno i na poslijetku se isprintao cijeli dizajn na majice. O ovoj kreativnoj ideji pisao je i naš dnevni list.

[više]

O kvalitetnoj i asertivnoj komunikaciji na Tenerifama!

Autor: Samanta Matejčić Čotar, 18. 3. 2019. 17:19

Od 10. do 16. ožujka školska pedagoginja Zlatica Držaljević boravila je na najvećem španjolskom otoku Tenerife kako bi sudjelovala na tečaju "Soft skills for teachers and educational staff" u organizaciji IFOM-a. Znamo li komunicirati i kako to radimo u svakodnevici, koliko je važan govor tijela, koji su tipovi komunikacije i kako asertivno komunicirati samo su neke od tema koje je pedagoginja usvojila, a stečeno će primijeniti u projektu "Dare and Share!" kroz niz radionica s učiteljima, učenicima i roditeljima.

[više]

Job shadowing španjolskih učitelja

Autor: Samanta Matejčić Čotar, 14. 3. 2019. 16:49

Niti mjesec dana nakon što nas je posjetila prva grupa učitelja iz Francuske koji su u našu školu došli na praksu po modelu Job shadowing, posjetile su nas i španjolske kolegice i to iz dvije španjolske osnovne škole iz Cordobe i Madrida: Eva, Esther, Rosa i Carol. Prvi dan učiteljice su nam prezentirale svoje gradove i zemlju, te su uz pomoć naših učenica pripremile tradicionalna španjolska jela - španjolski omlet i salmorejo - hladnu juhu od paradajza.

Osim što su naše učenike upoznale sa španjolskim obrazovnim sustavom, kulturom, tradicijom i jezikom kraja iz kojeg dolaze, imale su priliku pratiti način na koji se izvodi nastava u našoj školi. U 1.c su na satu engleskog jezika kod teacher Marte igrale pogađanje boja, kod učiteljice Jadranke na matematici oduzimale dok su na tjelesnom odgoju i slobodnim aktivnostima igrale naše i pokazale svoje tradicijske igre. Ustanovili smo da su igre gotovo jednake, naravno sa drugačijim popratnim pjesmicama.

No, svakako je učenicima i učiteljima najupečatljiviji dio posjeta ipak bio tradicionalni španjolski ples - flamenco kojeg su nam svima predstavile. Spoj je to glazbe, plesa i pjesme kojom su oduševile naše učenike te ih kratkim tečajem plesa upoznale sa svime što se uz flamenco veže: raskošne frizure, posebne cipele, šalove, lepeze, kastanjete...Ugodno druženje i puno novih informacija o Španjolskoj iz prve ruke...

[više]

Ponovno uspjesi u likovnom stvaralaštvu

Autor: Samanta Matejčić Čotar, 11. 3. 2019. 16:41

Učiteljica likovne kulture stalno identificira nove darovite učenike iz likovnog stvaralaštva. Flavia Paliaga, naša osmašica, već je unatrag nekoliko godina član likovne i foto grupe te je i do sada imala zapažene rezultate, ponajprije u području fotografije. Sada je, međutim, njezin rad odabran među deset najboljih na Županijskom natjecanju LIK-a koji se održao u OŠ Sveti Petar u Šumi. Vjerujemo da će i u godinama koje slijede Flavija nastaviti njegovati i razvijati interes za likovnost kad joj tako dobro ide.

[više]

Internet sigurnost: stop elektroničkom nasilju

Autor: Samanta Matejčić Čotar, 2. 10. 2018. 10:07

Made with Padlet
[više]

Arhiva naših vijesti   
 


Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
 
Kalendar
« Rujan 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

 
Anketa
Smatrate li korisnim što je naša škola uključena u nekoliko europskih projekata? 
Korisni linkovi
 
Arhiva dokumenata
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: 400
 
 > Erasmus+  > DARE and SHARE!  > Provedba
CMS za škole logo
Osnovna škola Jurja Dobrile Rovinj / Stanka Pauletića 8, HR-52210 Rovinj / os-jdobrile-rovinj.skole.hr / ured@os-jdobrile-rovinj.skole.hr
preskoči na navigaciju