preskoči na sadržaj

Osnovna škola Jurja Dobrile Rovinj

 > O školi  > Povijest
Povijest

Prva etapa Osnovne škole Jurja Dobrile izgrađena je 1974. godine samodoprinosom građana. Škola nije imala niti zvučnu, niti toplinsku izolaciju. Staklene površine u učionicama su bile velike, bravarija metalna bez zaštitnih guma, pa je bilo nemoguće spriječiti ulazak hladnoće zimi i velike topline ljeti. Pored toga najveći problem je bilo probijanje  vode (za kišnih dana) kroz okvire prozora što je imalo za posljedicu uništavanja parketa i namještaja po učionicama.

Projektom nadogradnje prvog kata iznad dijela postojeće zgrade škole koja je započela krajem mjeseca lipnja 2003. godine dobivene su tri učionice, jedna veća višenamjenska učionica, kabinet, zbornica i sanitarije za učenike. Navedenom nadogradnjom omogućilo se rad u jednoj smjeni  za predmetnu nastavu. Zamijenjena je je sva metalna bravarija aluminijskom.

U ljeto 2005. godine uredio se prednji dio okoliša škole, park i prostor za vanjski boravak učenika s ukrasnim cvijetnjacima, a u sljedeće ljeto stražnji dio.

U školskoj 2005./2006. godini uredili smo i opremili novi kabinet za informatiku, kupili opremu za kuhinju te zamijenili dotrajala vrata i štokove na 12 učionica.

Tijekom školske 2006./2007. godine od Ministarstva dobili 16 računala koje smo postavili u sve učionice predmetne nastave te učionice 3. i 4. razreda. Sva su računala umrežena i spojena na Internet. Osim toga, od sponzora i Ministarstva dobili smo 8 LCD projektora. Na otprilike pola krova školske zgrade montirani su laganozakošeni limovi na drvenim konstrukcijama koji sprečavaju zadržavanje vode na krov i prodiranje u učionice.

Prije početka školske 2009./2010. godine dovršena je klimatizacija učionica. Od Ministarstva smo dobili klupe i stolice za dvije učionice. Za vrijeme ljetnih praznika saniran je sustav centralnog grijanja.

U ljetnim mjesecima školske 2010./2011. godine sanirani su sanitarni čvorovi u krilu mlađih razreda.

Prije početka školske 2012./2013. na livadi u neposrednoj blizini škole je izgrađeno je igralište za igranje nogometa, rukometa, graničara i ostalih sportova. U ljetnim mjesecima školske 2012./2013. godine sanirani su sanitarni čvorovi u krilu viših razreda u prizemlju i na 1. katu.

U mjesecu rujnu 2014. školska kuhinja je spojena na zemni plin te je kotlovnica potpuno obnovljena i prilagođena za rad na zemni plin.

U ljetnim mjesecima 2015. godine u matičnoj školi je uređen sanitarni čvor za invalide, u arhivi je parket zamijenjen keremičkim pločicama te je saniran dio krova. Nabavljeno je 7 novih računala kao zamjena za dotrajale te su kupljena još 2 dodatna za informatičku učionicu i 1 za PŠ Rovinjsko Selo, 3 video projektora,  uredske i stolice za učionice, 3 klimatizacijska uređaja za kancelarije, 4 školske ploče i kosilica.

U ljetnim mjesecima 2016. postavljeni su limeni paneli na dijelu krova gdje su nedostajali, nabavljena je dodatna računalna oprema koja je potrebna za uvođenje e-Dnevnika, poboljšano je grijanje u holu škole, kupljene nove stolice i klupe za jednu učionicu i 4 školske ploče.

U školskoj 2016./17. godini opremili smo 2 učionice novim klupama (jednosjed) i stolicama te kupili zavjese za 2 učionice. U ljetnim mjesecima zamijenjena je rasvjeta u većini učionica i ostalih školskih prostora novom šteljivom led rasvjetom.

U školskoj 2017./18. godini nabavili smo klupe i stolice za 1 učionicu mlađih razreda te zavjese za 4 učionice mlađih razreda, 12 računala za informatičku učionicu i 2 projektora na rad na „pametan način“ Postavljena je ograda oko cijelog školskog dvorišta.

U školskoj 2018./2019. godini proširili smo i potpuno na novo uredili informatičku učionicu te nabavili nov namještaj, kupili još klupe i stolice za jednu učionicu, zavjese za 4 učionice, 4 LCD projektora zamijenili novim, kupili panoe i ormare za više učionica te 2 stola za mikroskopiranje. Montiran je novi sustav video nadzora. Kupljena su razna nastavna sredstva i pomagala za koja smo sredstva dobili od MZO za predmete KEM, FIZ, BIO, PRI, L.K., MAT, T.K. i R.N. (PID, MAT, L.K.) za matičnu i područne škole.

Tijekom i na kraju školske 2019./20. godine preuređena je školska kuhinja, okrečene su učionice likovne kulture, kemije i fizike, 1. i 2. A razreda te hol nižih razreda, kupljena su razna nastavna sredstva i pomagala za koja su sredstva dobivena od MZO za Školu za život, kupljeni su panoi za učionicu 1. i 2. A razreda, ormari za učionice 3. i 4. razreda te školska ploča za učionicu kemije i fizike, uređen je zavičajni kutak, kutak u školskom holu te razni ostali detalji u školi sredstvima iz projekta Zavičajne nastave te EU projekata.

Tijekom školske 2020./21. godine kupljen je „pametni ekran“ za učionicu povijesti te razni ostali detalji u školi sredstvima iz projekta Zavičajne nastave te EU projekata. Po završetku nastavne godine uredili smo „STEM“ hodnik, okrečili kancelarije u upravi te kupili nove panoe od pluta za 2 učionice hrvatskog jezika i sve 3 učionice razredna nastave na 1. katu. Također smo sve te 3 učionice opremili s „pametnim ekranima“. Kupili smo još 20 klupa jednosjeda i 20 stolica tako da je sada svih 6 učionica u razrednoj nastavi opremljeno s po 25 klupa jednosjeda i 25 stolica. Nabavljen je i zajednički ormar za tablete koje će tako moći koristiti sve učiteljice razredne nastave. U dvorištu škole je uređeno nekoliko kutaka za izvođenje nastave na otvorenom.

 

Područni odjel Rovinjsko Selo

Školska zgrada u Područnom odjelu Rovinjsko Selo izgrađena je 1948. godine.   

U 2005. godini saniran je krov, postavljena gromobranska instalacija, uređene sanitarije za učenike i za osoblje, postavljene nove keramičke pločice u hodniku, kuhinji i blagovaonici te ofarbani svi unutarnji prostori škole.

U ljetnim mjesecima 2015. godine napravljena je nova ograda oko školskog dvorišta te je kupljeno još jedno računalo s LCD projektorom za izvođenje nastave.

U ljetnim mjesecima 2016. godine uređena je cjelokupna fasada zgrade.

U ljetnim mjesecima 2017. napravljen je nešto veći zahvat u renoviranju škole: zamijenjena je kompletna elektro instalacija, uređeni zidovi, podovi, zamijenjeni prozori u učionicama, školske ploče i LDC projektori.

Na početku školske 2020./21. godine dobili smo na korištenje učionicu u prizemlju zgrade koja je okrečena i opremljena za izvođenje nastave (pametna ploča, računalo, klupe i stolice, panoi). U školi je ljetnim mjesecima 2021. postavljen video nadzor.

 

Područni odjel Bale

Zgrada škole je građena davne 1876. godine i prva namjena joj je bila skladište žita. Kasnije preuređnjem prostora zgrada je osposobljena za samostalnu osmogodišnju školu. Od 1970. godine prelazi u Rovinj kao sastavni dio sadašnje škole Jurja Dobrile, s tim što su u Balama ostali učenici od I. do IV. razreda. Nastava se izvodi u dva čista i 1 kombiniranom odjelu.

Osim naše škole, Zgradu koristi talijanski vrtić “Naridola”, hrvatski vrtić “Neven” u prizemlju, a na katu nastavu izvodi TOŠ Bernarda Benussija.

Početkom mjeseca lipnja 2004. u školskoj zgradi je izbio požar koji je nanio znatne štete pa se nastava dvije školske godine izvodila u prostorijama nekadašnjeg «Lovačkog doma». Sanacija zgrade dovršena je krajem mjeseca travnja 2006. te smo u novu školsku 2006./2007. godinu krenuli u novouređenu školu.

U školskoj 2012./2013. godini broj učenika se povećao tako da su formirana 3 razredna odjela. Kao treća učionica koristla se jedna od učionica Područne škole TOŠ Bernarda Benussija, a od školske 2014./2015. se koristi prostorija produženog boravka u potkrovlju.

Od početka 2021. provodi projekt proširenja vrtića i škole tako da za školsku 2021./22. godinu dobivamo još 2 učionice. Ukupno ćemo imati 4 učionice od kojih ćemo 3 koristiti za nastavu a 4. za organizaciju produženog boravka. Učionicu na drugom katu tako prepuštamo TOŠ Bernarda Benussija – PŠ Bale
Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
 
Kalendar
« Listopad 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

 
Anketa
Smatrate li korisnim što je naša škola uključena u nekoliko europskih projekata? 
Korisni linkovi
 
Arhiva dokumenata
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: 400
 
 > O školi  > Povijest
CMS za škole logo
Osnovna škola Jurja Dobrile Rovinj / Stanka Pauletića 8, HR-52210 Rovinj / os-jdobrile-rovinj.skole.hr / ured@os-jdobrile-rovinj.skole.hr
preskoči na navigaciju