preskoči na sadržaj

Osnovna škola Jurja Dobrile Rovinj

 > Knjižnica
Knjižnica

Naša školska knjižnica pravi je centar informiranja, mjesto sastajanja, okupljanja, druženja… Do 2003. godine bila je smještena u sadašnjoj učionici hrvatskog jezika te je brojala svega 3500 naslova građe, od čega je veliki broj naslova bio zastario i neprimjeren za uzrast osnovnoškolaca. Takva knjižnica nije zadovoljavala standarde za smještaj i čuvanje knjižnične građe pa godine 2003. knjižnica dobiva novi prostor u novoizgrađenom dijelu škole. Sustavnom kvalitetnom nabavom građe veliki je dio fonda obnovljen, nabavljeni su novi naslovi za lektiru, proširen je odjel multimedije, osiguran je pristup računalu i internetu za učenike te svojom veličinom i opremom knjižnica zadovoljava standarde za školsku knjižnicu.

                           

Danas knjižnica broji oko 9000 primjeraka knjižnične građe te posjeduje 255 jedinica elektroničke građe kao dopunu nastavnim cjelinama iz gotovo svih nastavnih predmeta. Vodeći računa o potrebama svojih korisnika, knjižnica je pretplaćena na nekoliko časopisa koji se mogu prelistati u prostoru knjižnice poput Drva znanja, Meridijana, Alkice, Hrvatske šume, Okoliša, Maka, Modre laste, Zvrka, Prvog izbora i sl. Obrada građe i posudba knjiga odvija se u knjižničnom programu METEL.

Članovi knjižnice su svi učenici i djelatnici naše škole koji u knjižnici mogu:

  • posuditi neku od 9000 knjiga
  • čitati knjige i slikovnice
  • čitati neki od 20 časopisa na koji je knjižnica pretplaćena
  • služiti se kompjuterom i internetom
  • napisati zadaću, referate
  • služiti se enciklopedijama i rječnicima
  • gledati filmove
  • slušati glazbu
  • učiti, družiti se i sl.

 

ONLINE KATALOG KNJIŽNICE

http://library.foi.hr/m3/k.aspx?B=1375

VIRTUALNA KNJIŽNICA

https://sites.google.com/view/virtualna-osjdrovinj/home

 

Nitko ne očekuje da znate odgovore na sva pitanja, dovoljno je znati gdje ih možete pronaći! U našu knjižnicu dobrodošli ste svakog radnog dana od 8 do13 sati, a odgovore na pitanja dati će vam knjižničarka Samanta Matejčić Čotar.

Web stranice knjižnice ažurira knjižničarka Samanta Matejčić Čotar, stoga, ako imate upita, prijedloga, ideja, slobodno nas kontaktirajte.

        

Donosimo vam najvažnije dokumente iz područja knjižničarstva:

IFLA-in i UNESCO-ov Manifest za školske knjižnice  poziva  vlade kako bi putem svojih ministarstava odgovornih za obrazovanje, razvile strategiju, vodile politiku i donosile planove u kojima će biti ugrađena ova načela potrebna za postavljanje temelja za dobro funkcioniranje školskih knjižnica.

Standardi za školske knjižnice određuju minimalne uvjete glede knjižnične građe, knjižničnog osoblja, prostora i opreme za obavljanje djelatnosti školskih knjižnica u osnovnim i srednjim školama.

IFLA-in Manifest o Internetu u kojem IFLA potiče potiče vlade zemalja potpisnica da uz pomoć knjižnica i informacijskih službi podupiru neometan protok informacija dostupnih putem interneta te da se suprotstave svakom pokuššaju cenzure ili sprečavanja pristupa.

Pravilnik o reviziji i otpisu knjižnične građe kojim se utvrđuje postupak i određuju rokovi revizije knjižnične građe, te otpis knjižnične građe u školskim knjižnicama s ciljem obnavljanja fonda te utvrđivanja stvarnog stanja knjižničnog fonda.

Etički kodeks Hrvatskoga knjižničarskog društva određuje temeljna pravila ponašanja koja obvezuju djelatnike u knjižničarskoj struci te upoznaje članove struke s pravilima profesionalnog ponašanja u struci.
Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
 
Kalendar
« Listopad 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

 
Anketa
Smatrate li korisnim što je naša škola uključena u nekoliko europskih projekata? 
Korisni linkovi
 
Arhiva dokumenata
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: 400
 
 > Knjižnica
CMS za škole logo
Osnovna škola Jurja Dobrile Rovinj / Stanka Pauletića 8, HR-52210 Rovinj / os-jdobrile-rovinj.skole.hr / ured@os-jdobrile-rovinj.skole.hr
preskoči na navigaciju